És un projecte de treball en xarxa per fomentar la cohesió social, l’educació intercultural, la igualtat d’oportunitats i l’ús de la llengua catalana. Es desenvolupa territorialment a cinc zones de la ciutat: a Collblanc-Torrassa, a la Florida, a Pubilla Casas-Can Serra, El Gornal-Bellvitge i Santa Eulàlia.
El Pla Educatiu d'Entorn de l'Hospitalet, igual que d'altres municipis, està finançats per l’Ajuntament i la Generalitat i hi col·laboren activament entitats socials i associacions, centres educatius i diversos serveis municipals.
El Programa d'Orientació i Acompanyament (POA) es desenvolupa en el marc del Pla Educatiu d'Entorn de L'Hospitalet de Llobregat.
El POA és un programa municipal que actualment compta amb quatre orientadores i que ofereix suport i orientació als instituts públics i centres concertats de la ciutat.
Des del Programa POA es dona a conèixer l'oferta formativa municipal i de territoris propers com són els Programes de Formació i Inserció (PFI) i les seves modalitats: Pla de Transició al Treball (PTT), Programes de Formació i Aprenentatge Professional (FIAP) i Plans d'Iniciació Professional (PIP), Certificats de Professionalitat (CP), etc.
En el fulletó adjunt trobareu més informació sobre les fases, el circuit de derivació i el perfil de l'alumnat POA.
El Programa d’Adaptació Professional (PAC), forma part del Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.
Està enfocat a evitar l’abandonament escolar i obrir expectatives de formació i qualificació posterior de joves amb especials dificultats d’aprenentatge. S’adapten a les possibilitats reals de cadascú, oferint la pràctica d’un ventall de tallers professionals que els ajuden a adquirir hàbits de treball, a millorar les seves habilitats socials i personals.
El projecte treballa amb 8 instituts de la ciutat, amb 10 alumnes per grup, amb un total de 80 alumnes: Institut Eduard Fontserè, Institut Torras i Bages, Institut Margarida Xirgu, Institut Rubió i Ors, Institut Eugeni d’Ors, Institut Europa, Institut Bellvitge, Institut Escola Gornal.
El grau d’aprofitament i no abandonament de l’alumnat que participa en el projecte es situa, al llarg dels cursos, entorn del 90%.
El projecte està enfocat a assolir el següent objectiu general:
Aquest es concreta en dos objectius més específics relacionats amb:
Els hàbits i l'evolució personal
La formació i la professió:
Els alumnes distribueixen la seva jornada lectiva entre l’Institut i El Llindar. A El Llindar hi assisteixen entre 8 i 11 hores a la setmana, a raó de dos o tres dies a la setmana. En aquest temps imparteixen diferents tallers professionalitzadors: Art, tèxtil, cuina, fotografia, fusteria, noves tecnologies, serraleria, electricitat, garagelab, formació i orientació laboral.
Aquest programa es desenvolupa a través d’un conveni amb la Fundació El Llindar, i compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.
Els tallers de suport i acompanyament educatiu (TSAE) es realitzen en horari extraescolar i estan orientats a acompanyar infants i joves en l’adquisició de les capacitats i competències, per tal de generar condicions d’igualtat d'oportunitats en els processos escolars i en els resultats acadèmics. Aquesta iniciativa es desenvolupa en 52 centres educatius de primària i secundària de la ciutat, tant públics com concertats.
Les comissions territorials del pla educatiu d’entorn (PEE) de L’Hospitalet es reuneixen aquesta setmana per avaluar el desenvolupament de les activitats al llarg del curs 2022-2023. A les reunions participen representants dels centres educatius, dels serveis municipals i de les entitats que desenvolupen les activitats.
Ajuntament de L'Hospitalet