Des de ben antic, l’home i la dona han decorat el seu cos amb la introducció de diversos objectes en les parts visibles del cos o amb la inserció de pigments sota la pell. En les societats occidentals, aquestes pràctiques continuen estant presents i la seva funció social i cultural és en molts casos força similar a la que observem en societats més primitives. En els darrers anys, però, la pràctica de la decoració corporal s’ha estès, ha sortit de l’àmbit restringit de certs grups i s’ha convertit en una moda.
Els pírcings i els tatuatges tenen en comú que trenquen la barrera de protecció natural del cos humà, formada per la pell i les mucoses, el que pot comportar l’aparició d’infeccions i la transmissió de diferents malalties. Per aquest motiu i donat el risc sanitari que presenten aquest tipus de pràctiques, l’Ajuntament desenvolupa un Programa de Vigilància i Control dels Establiments que realitzen pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing. La finalitat d’aquest programa és vetllar per la seguretat de les pràctiques realitzades en?compliment a l’article 52.e de la Llei 18/2009 de Salut Pública que estableix la gestió del risc per a la salut en les activitats de tatuatge, pírcing i micropigmentació com un dels serveis mínims que han de prestar els ens locals en matèria de salut pública.
El programa municipal es planteja un doble objectiu, en primer lloc inspeccionar i realitzar l’informe corresponent de tots aquells establiments que sol·liciten l’Autorització Sanitària de Funcionament (requisit obligatori previ al funcionament), i en segon lloc realitzar una inspecció anual en cada un dels locals.
Ajuntament de L'Hospitalet